Professor Hans Edvard Åberg, Stockholm, har avlidit i en ålder av 89 år efter en tids sjukdom. Han efterlämnar barnen Maria, Petter och Ulrika med familjer.

Han föddes i Västanfors 1934 och tog studentexamen i Ludvika 1954. Han påbörjade studier i medicin 1956 vid Uppsala universitet, disputerade där 1969 på en avhandling om förmaksflimmer och blev docent i praktisk medicin och överläkare med ansvar för angiologiska sektionen vid Uppsala universitet. Under åren 1983–87 var han klinisk lärare i allmänmedicin i Uppsala.

Under 80-talets senare hälft kom allmänmedicin att utvecklas alltmer som akademisk disciplin vid alla medicinska lärosäten. Hans kom att under ett år inneha den nyinrättade professuren i allmänmedicin i Umeå

1988 inrättades Allmänmedicinska institutionen vid Karolinska Institutet i Stockholm, initialt med en personalstyrka på tre personer, Hans som ledare och förste professor, hustrun Kerstin och en sekreterare. De var inhysta i en trerummare granne med en sjukhemsavdelning vid Paradistorget i centrala Huddinge. Sedan utökades personalen i rask takt. Institutionen behövde flytta till rymligare lokaler, forskare anställdes, läkarutbildningen i allmänmedicin fick allt fastare former och ett nätverk med distriktsläkarna i Stockholms stad och län etablerades för fortbildning.

Allmänläkarens arbete har inslag från de flesta medicinska områden. Hans tog vara på allmänläkares nyfikenhet och handledde många forskningsprojekt som utgick ifrån vanliga men ofullständigt förstådda symtom i den kliniska vardagen. En del sådana ledde fram till doktorsavhandlingar.

I april 1992 kunde så den första doktorsdisputationen äga rum. Sedan dess kom forskningen vid institutionen att spänna över många områden. Migrationsmedicin identifierades tidigt som ett angeläget område liksom astma, hjärt-kärlsjukdomar och diabetes.

Vi är många som saknar Hans som forskare, lärare, underfundig och intresserad samtalspartner och, framför allt, som god vän.

Ragnar Asplund

Docent i allmänmedicin,

Avdelningen för allmänmedicin och primärvård,

Karolinska Institutet