Svensk förening för allmänmedicin (SFAM) i samarbete med Svenska Läkaresällskapet (SLS) bjuder in till digitala föreläsningar sista torsdagen i månaden kl.15:00–16.00, med möjlighet till fördjupning och nationell kollegial dialog kl 16.00–17.00.

Införande av den nationella läkemedelslistan ställer frågor som rör ett av allmänläkarens viktigaste behandlingsverktyg – läkemedelsförskrivningen – på sin spets. Vad ingår i läkarens arbete med en läkemedelsordination? Finns det problem med nuvarande kommunikation kring recept? Tyngdpunkten i mötet lägger vi på konstruktiv dialog om patientens och läkarens faktiska behov och hur ett system som stödjer dessa behov bör se ut.

Problemet lyfts bland annat i denna artikel: Vem har ansvaret för fortsatt läkemedelsbehandling? (lakartidningen.se)av Mikael Hoffmann, Magnus Isacson och Rikard Lövström

Anmälan

Nyhetsbrevet från SFAM för september 2024 lyfter fram viktiga uppdateringar inom svensk allmänmedicin. Det inkluderar nyheter om fortbildning för specialister i allmänmedicin, aktuella evenemang och webbutbildningar. Fokus ligger också på förbättring av arbetsmiljön för distriktsläkare och att stödja forskningsinitiativ inom primärvården. Samtidigt uppmärksammas viktiga initiativ för att öka samverkan mellan vårdcentraler och specialistvården för att stärka patientvården.

Berättelsens kraft – intresseanmälan!
Vi är en liten grupp allmänläkare som i seminarieform under handledning av Ingela Josefson, professor i praktisk kunskap, har diskuterat innebörden av begreppet omdömesförmåga. Genom att utnyttja kraften i berättelser baserade på erfarenheter från våra yrkesliv, har samtalen varit mycket berikande. Vi välkomnar fler skrivande allmänläkare till vår grupp!

Evenemang 7 november: DEN FARLIGA SJUKVÅRDEN. Hur mår medicinkritiken 50 år efter Medical Nemesis?
Den 7:e november står Centrum för medicinsk humaniora (CMH) tillsammans med Svensk förening för allmänmedicin (SFAM) värd för ett öppet symposium där medicinkritiken får ta plats och sätts i sammanhang i dagens medicinska och samhälleliga kontext.

Fortbildningsrådet välkomnar nya medlemmar!
Lärandets förutsättningar behöver värnas i en hårt pressad vardag. Fortbildningsrestriktioner får konsekvenser för patientsäkerheten, och påverkar befolkningens tillit till sjukvården negativt. Så kan vi inte ha det! Fortbildningsrådet behöver nu påfyllning med nya krafter och har plats för åtminstone två nya medlemmar.

Kloka Kliniska Val handlar om att tillsammans med patienten lista åtgärder i vården med avsaknad av patientnytta för ökad kvalitet och patientsäkerhet.
Under 2024 har många av SFAMs lokalföreningar arrangerats workshops om KKV som ledda av medlemmar i Rådet för hållbar diagnostik och behandling.

Save the date!
Konsultationsnätverkets årsmöte är i år fredagen 6 december på Svenska Läkarsällskapet

Nationella Kvalitetsdagen för Primärvården firar 20 år!
Vi har glädjen att bjuda in till den 20:e Nationella kvalitetsdagen för primärvården – ett forum för medarbetare och chefer inom primärvård med intresse för utveckling och kvalitetsarbete!