Vad är egentligen skillnaden på överanvändning av medicinska resurser och överdiagnostik? Lär dig att bedöma ifall de insatser du tänkt föreslå riskerar att leda till överdiagnostik och att driva diagnostik på ett mer hållbart sätt. En kurs för att bli bättre på att göra kloka kliniska val i vardagen, till nytta för både patienter och verksamheten och dig själv!
Fokus på patienternas nytta och risk för skada
Studier uppskattar att minst 20% av vårdens insatser sker i onödan. Rädsla för anmälningar och för att frångå riktlinjer leder till defensiv medicin. Färre onödiga undersökningar däremot, ger inte bara mindre administration, det ger också mer tid till det som verkligen spelar roll för patienterna. Till exempel att ge hjälpsamma förklaringsmodeller så att besvär kan förstås.
Mer hållbar diagnostik och behandling är bra för patienten, vårdgivaren, sjukvårdssystemet, samhället och planeten. Efter den här kursen kan du fungera som ambassadör för Svenska läkaresällskapets Kloka Kliniska Val i din organisation.
Kursinnehåll
Genomgång av överanvändning av medicinska resurser och överdiagnostik på både individ och samhällsnivå. Fördjupande bakgrund och ökad förståelse för centrala begrepp såsom överdetektion, överdefinition, medikalisering och sjukdomsmångleri. Statistiska förutsättningar för medicinska tester. Skillnaden mellan olika begrepp såsom övertestning och falskt positiva testsvar. Kursen varvar interaktiva föreläsningar med grupparbeten.
Kursinnehållet kan ses som en fördjupning av innehållet i vissa av kurserna i allmänmedicinskt arbetssätt, där stora lokala variationer idag förekommer, men kursen är inte en ersättning för en kurs i allmänmedicinskt arbetssätt.
Kursmål
Målet är att du efter kursen har kunskap om och exempel på överanvändning av medicinska resurser och överdiagnostik. Men också dess orsaker, drivkrafter och hur olika begrepp samvarierar, är relaterade till och påverkar varandra samt om möjligheter till förändring. Du kommer att ha kunskaper om choosing wisely och den svenska varianten Kloka Kliniska Val och hur du kan göra kloka kliniska val i din kliniska vardag. Kursen syftar till att ge verktyg att motverka defensiv medicin och att sluta betrakta riktlinjer som påbud.
Målgrupp
ST-läkare och specialistläkare i allmänmedicin, akutmedicin, internmedicin, psykiatri, kirurgi, ortopedi, pediatrik.
Primär målgrupp är ST-läkare och nyblivna specialister (första 5 åren efter ST) i allmänmedicin.
Förhandskunskap
ST-läkare eller specialistläkare. Genomförd kurs i allmänmedicinskt arbetssätt kan vara en fördel för största möjliga lärovinst med kursen, men är inget krav för deltagande.
Kursupplägg
Genom teoretiska föreläsningar och handledarledda grupparbeten kommer kursen att ge en bredare kunskap och förståelse för överdiagnostik och överanvändning av medicinska resurser men också motivation att använda kunskapen för att driva förändringar på enheten du jobbar, i enskilda patientmöten och på strategisk nivå.
Kursplats
Svenska Läkaresällskapet, Klara Östra Kyrkogata, 5 min promenad från Stockholms centralstation.
Kurstid
27 januari kl 10.00-17.30
28 januari kl 9.00-16.45
Resa hit
Resa ordnas separat av kursdeltagare. Kurstiderna är anpassade för att passa med tågresa från hela landet.
Boende
Boende ordnas separat av kursdeltagare.
Kursavgift
12 500 Kr. I kursavgiften inkluderas fika båda dagarna och lunch första dagen.
Kursansvariga
Oskar Lindfors, specialistläkare i allmänmedicin, Järpens hälsocentral, Region Jämtland Härjedalen
Sofia Zettermark, ST-läkare i allmänmedicin, medicine doktor i socialmedicin, Hjällbo Vårdcentral, Västra Götalandsregionen, Socialepidemiologiska enheten, Lunds Universitet
Kursen ordnas av Svensk förening för allmänmedicin (SFAM) i samarbete med Svenska läkaresällskapet (SLS), genom rådet för hållbar diagnostik och behandling (SFAM-H).
Detaljerade kursmål
För deltagaren
Kunskap
- Ökad kunskap om medikalisering, defensiv medicin och andra kunskapsteoretiska begrepp av relevans för prioritering och dagligt kliniskt arbete i en verksamhet där behov och krav överstiger resurser
- Få verktyg för verka för en ökad nyttobalans i det dagliga kliniska patientarbetet, såväl som på strategisk nivå inom den egna verksamheten och inom andra aktörer relevanta för vårdutvecklingen
- Få verktyg för att analysera såväl sin egen kliniska praktik som verksamhetens utfall, för att ge förutsättningar till kontinuerlig personlig kompetensutveckling samt att förstå och utveckla verksamheten
- Ökad trygghet i yrkesrollen gällande navigation av medicinska riktlinjer, tester och patientönskemål och därmed bli bättre på att hantera osäkerhet i patientarbetet
- Bättre förståelse av risk-nytta samt träffsäkerheten av olika medicinska undersökningar och bättre förmågor att förmedla detta.
Färdigheter
- Kunna identifiera överdiagnostik/lågvärdevård vilket gör det möjligt att tex avvisa en dålig remiss till vårdcentral
- Hantera patienters frågor och önskemål som avspeglar medikalisering, känna sig säkrare
- Kunna kommunicera mått på risk (nytta/skada) och osäkerhet i estimat till patienter på ett effektivt sätt
- Hantera osäkerhet (epidemiologisk, existentiell), göra deltagarna mer säkra i att undvika defensiv medicin
Förståelse
- God förståelse för de statistiska begreppen inom överanvändning av medicinska resurser (övertestning, överdefinition, överdetektion och överbehandling) samt inom oönskade utfall av utredningar och behadlingar (bl a falskt positiva utfall, icke-relevanta fynd/incidentalom, felbehandling, feldiagnostik).
- Förstå mått på risk (skada och nytta), träffsäkerhet i studier och diagnostiska fynd
- Förstå mått på risk (nytta/skada) och osäkerhet i estimat om diagnostiska fynd och effekten av behandling
- Förstå hur definitionen av sjukdomar går till och hur den förhandlas, vad som påverkar [ev: och ge några exempel]
- Förstå begreppet (bio)(över)medikalisering och kunna ge några exempel
Resultat för patient och samhälle
- Minskad risk för skadeverkningar av medicinska insatser som har låg eller negativ nyttobalans
- Inte sjukliggöra i onödan , sämre mående av skadliga förklaringsmodeller , salutogena förklaringsmodeller – ökad hälsa i befolkningen
- Risken för undanträngningseffekter minskar och resurser frigörs därför för fler nödvändiga medicinska interventioner kan göras
- Ökad kostnadseffektivitet gällande ändliga gemensamma resurser
Begränsat antal platser. Först till kvarn!
Sista anmälningsdag är 10 januari 2025.