Vad är ASK?
ASK – allmänläkares självvärdering i kollegial dialog – är en form för kompetensvärdering för erfarna allmänläkare inom SFAM sedan 1998.
ASK är ett sätt att stärka sin professionella utveckling genom att värdera den egna kompetensen i dialog med en kollega.
ASK bygger på de moment som ingår i specialistexamen och Mitt-i-ST, men är anpassat för den erfarna allmänläkaren. Hur man praktiskt kan gå tillväga hittar du i Ramprogram för ASK 2014. Du kan också hitta förslag till nya former för ASK och en artikel om grunderna i ASK i tidskriften AllmänMedicin nr 4/2017 sid 19.
ASK är tänkt att kunna fungera som recertifiering med 5-7 års intervall under en yrkeskarriär. De ursprungliga tankarna presenterades i en artikel om ASK i AllmänMedicin 2001 och i en ASK folder från 2005
ASK ger ut nyhetsbrev några gånger om året.
Här är en video där två deltagare berättar om sin ASK.
ASK har nära samarbete med SFAMs kompetensvärderingsråd.
KASK är en möjlighet för värderare att förkovra sig i dialog med varandra.
I AllmänMedicin nr 1 2013 skildrade vi strukturen på ASK under rubriken: Recertifiering i allmänmedicin – svenska erfarenheter. Ett av inslagen i ASK är medsittning och kollegial dialog runt konkreta fall. Att utgå från journalanteckningar för dialogen är ett annat sätt, som skildras i samma nummer.
ASK-kurser och ASK-seminarier anordnas mer eller mindre regelbundet. De annonseras bland annat i SFAMs kalendarium.
Kontaktperson för ASK: Robert Svartholm: polarull.svartholm@telia.com