Åsa Wetterqvist, asa.wetterqvist@folkhalsomyndigheten.se
SFAM verkar för att allmänläkares samtal med patienter kring levnadsvanor håller hög kvalitet, samt att allmänmedicinens synpunkter på levnadsvanefrågor påverkar hela hälso- och sjukvården, det breda folkhälsoarbetet, och samhällsdebatten.Rådet för levnadsvanefrågor bildades i december 2009.
SFAMs råd för levnadsvanefrågor ska:
- Verka för att frågan om levnadsvanor och levnadsförhållanden tas upp på bästa sätt i mötet mellan läkare och patient. Rådet ska ge stöd till läkaren i hur dessa frågor kan tas upp i det individuella mötet, och hur journalföringen kan ske.
- Bevaka att patientcentrering är en övergripande princip i allt hälsofrämjande arbete, och motverka paternalism.
- Uppmärksamma samspelet mellan sociala faktorer, levnadsförhållanden och levnadsvanor.
- I samarbete med SFAM-Q verka för att kvalitetsindikatorer för levnadsvanefrågor är baserade på ett allmänmedicinskt perspektiv.
- Bevaka forskningen om levnadsvanor och hälsofrämjande åtgärder.
- Sprida information om forskningsresultat och evidens för hälsofrämjande metoder och arbetssätt. Informera om vad vi vet i förhållande till vad vi tror oss veta. Verka för att kunskap om riskfaktorer från epidemiologiska studier sprids på ett sätt som främjar salutogenes och motverkar medikalisering.
- I samarbete med SFAM-F verka för ökad allmänmedicinsk forskning kring levnadsvanor.
- Lyfta frågan om levnadsvanor i kåren och uppmuntra diskussion i ämnet.
- Föra in ett allmänmedicinskt perspektiv i samhällsdebatten om levnadsvanor och hälsa och vara en kontaktyta för allmänmedicinen mot övriga hälsoaktörer i samhället.