Policydokument
SFAM Q har utarbetat flera policydokument kring kvalitet och patientsäkerhet:
- SFAMs Kvalitetspolicy: Kvalitetsprogram och förutsättningar för en positiv utveckling av kvalitetssystem i primärvården.
- Uppföljning av primärvård i vårdvalssystem: Svensk förening för allmänmedicins (SFAMs) rekommendationer avseende kvalitetsindikatorer (antagen 2010-02-09).
- SFAM-Qs förslag till SFAMs policy för uppföljning och ersättning-i Vårdval-20130905 Systematisk genomgång av tillgänglig evidens med litteraturreferenser. Tillgänglig vid SFAMS årsmöte maj 2014. (Sven Engström)
PrimärvårdsKvalitet
PrimärvårdsKvalitet – ett nationellt system för lärande, analys och reflektion med syfte att förbättra primärvården.
Under 2016 lanseras systemet PrimärvårdsKvalitet som är skapat av professionerna för professionerna. Syftet är att ge underlag för diskussioner kring kvalitet på den enskilda vårdcentralen samt som mått i samband med förbättringsarbete, men även analys på regional och nationell nivå. Systemet är en del av kvalitetsregistersatsningen och satsningen på kronisk sjukdom.
Det finns även en del som handlar just om patientsäkerhet:
PrimärvårdsKvalitet innehåller evidensbaserade kvalitetsindikatorer som omfattar de vanligaste kroniska- och infektionssjukdomarna i primärvården samt primärvårdsspecifika parametrar som samsjuklighet och kontinuitet. Data hämtas automatiskt ur journal och andra datakällor, det behövs därför ingen extraregistrering. Indikatorerna kommer att uppdateras årligen utifrån aktuella riktlinjer och evidens, samt med nya indikatorer för att bidra till att skapa en primärvård i framkant.
På hemsidan nedan finns även material som stödjer dialog kring kvalitetsdata och kvalitetsarbete på din vårdcentral.
För mer information se: www.skl.se/primarvardskvalitet
För frågor kontakta:
Stina Gäre Arvidsson, stina.garearvidsson@skr.se
Ulrika Elmroth, ulrika.elmroth@skr.se
Patientsäkerhet
Patientsäkerhet handlar om skydd mot vårdskada, d.v.s. undvikbar skada i kontakt med vården.
Patientsäkerhet i primärvården skiljer sig från sekundärvården eftersom det rör sig till viss del om andra problemområden och att det är svårt att jobba på samma sätt med frågan i en primärvårsmiljö.
Inom organspecialiteterna är målet att minska osäkerhetsfaktorer, utforska möjligheter och minska fel. Inom primärvården är målet att acceptera en viss grad av osäkerhet, undersöka sannolikheter och minska risker.
Allvarliga händelser i primärvården gäller framför allt tre stora områden:
- Missad eller fördröjd allvarlig diagnos vilket kan leda till uttalat lidande och dödsfall.
- Läkemedel – fel i förskrivning/ administrering/ hantering/ dosett/ dokumentation/ apodos som kan leda till biverkningar, utebliven effekt eller interaktioner som kan leda till sjukhusvård och i värsta fall dödfall.
- Brister i informationsöverföring/ kommunikation som leder till att patienten inte får den vård hen behöver.
För att hålla en bra patientsäkerhet är det av största vikt med en bra patientsäkerhetskultur vilket bland annat innebär att det ska vara lätt att skriva avvikelser, man ska känna sig trygg när man gör det (”No-blame culture”), man ska känna att det leder någonstans och man ska känna sig uppmuntrad av ledningen att skriva avvikelser. Man bör sträva efter ett klimat där man lär sig av varandra. Vi har inte tid att göra alla misstagen själva så vi behöver lära oss av varandra.
Läs mer: artikel i Läkartidningen
Litteraturtips:
Safer Healthcare, Charles Vincent
Improving diagnosis in healthcare IOM, laddas ned gratis. Klicka här
Hur läkare tänker, Jerome Groopman