För fotografer

Det har aldrig funnits så många kameror igång som nu – och aldrig varit så svårt att få bilder av tillräckligt hög kvalitet till tidningen!

Bilder tas idag oftast med mobiltelefonens kamera. De är i allmänhet tillräckligt bra för att ge tryckbara bilder. Men det finns några problem: Dels är kamerorna inte speciellt ljuskänsliga, och dels förminskas ofta bilderna när de lämnar kameran, t.ex. som e-post.

Tänk därför på detta

  • God belysning krävs, speciellt av ansikten. Porträttbilder tas helst utomhus mot neutral bakgrund.
  • Originalbilden ska alltid skickas i verklig storlek. Enklast är att den som tagit bilden också skickar in den.
  • Gör inga ändringar av bilden. Behöver den förbättras, beskäras eller dylikt så gör vår professionella sättare det.
  • Spara hem bilden i fullformat till datorn. Ge den gärna ett bra namn samtidigt. På pc kan du högerklicka på bilden för att se storleken – den bör vara minst 1 MB stor om du gjort rätt. På en Mac finns samma information att hämta genom högerklick eller i bildprogrammets meny. Ett annat sätt är att förstora bilden mycket kraftigt. Är den fortfarande skarp?
  • Öppna ett e-brev i din brevlåda på datorn. Klicka på ”bifoga fil” och leta rätt på bilden. Skriv in i brevet bildtext (vad/vilka bilden föreställer), fotografens namn och till vilken artikel den hör. Skicka till chefredaktor@sfam.se.

Är bilderna många och/eller mycket stora kan det vara bättre att lägga bilderna i Dropbox och skicka länken till chefredaktor@sfam.se. Sprend är ett annat gratisalternativ.