← Tillbaka

Kontinuiteten brister i svensk sjukvård

Igår var läkarkontinuiteten i fokus i media. Först Åke Andrén-Sandbergs debattartikel i Svenska Dagbladet och i går kväll en intervju med honom i Dagens Eko, se länkar nedan. I Dagens Eko medverkade även Göran Stiernstedt som i sin utredning som ska presenteras i början av 2016 förordar en kraftigt utbyggd primärvård som en av förutsättningarna för att kunna nå en bättre kontinuitet och koordinering i vården.

Vi har hört det förut, men utmaningarna i svensk hälso- och sjukvård med en allt större andel av befolkningen med flera kroniska sjukdomar gör att allt fler förstår att vi faktiskt också måste göra något. Mycket av det som behöver göras måste ske på övergripande nivå och hindrena är många.

Det jag vill diskutera här är dock inte hinder utan möjligheter. Vad kan vi allmänläkare göra själva för att förbättra vår egen patientkontinuitet? Det är relativt enkelt på små, välbemannade enheter men hur löser man det på stora vårdcentraler med 8-10 läkare? Eller på vårdcentraler som är beroende av hyrläkare? Hur säkrar vi att ST-läkarna får en egen lista? Hur får vi fler allmänläkare att vilja jobba heltid för förbättrad kontinuitet (och bemanning)? Hur kan vi ställa krav på kontinuitet inom den specialiserade vården så att vi vet vilken neurolog vi ska kontakta gällande vår patient med Parkinson eller vad det nu kan vara?

http://www.svd.se/patienter-maste-fa-traffa-samma-lakare/om/debatt

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6337490


Mina kroniska patienter fick ta vartannat eller vart fjärde besök hos AT-läkaren. Det var på den tiden vi kallade dem, så de var förvarnade. På så sätt behöll man kontinuiteten, men AT-läkaren fick se större variation. ST-läkarna fick nog på samma sätt sköta en del av sin handledares kroniker. - Efter kallelseperioden satte jag en lapp i handen på patienterna där det stod när de skulle beställa tid för vad, om prover skulle tas innan etc. Det fungerade väl. Där skulle jag kunnat skriva in "Nästa besök blir hos ...". - Jag tror att man på varje enhet måste ta sig tid tillsammans och bestämma sig för vad som är överordnat. Bestämmer man sig för kontinuitet så är nästa steg att fundera över vilka patienter som ska prioriteras, därefter vilka steg som kan leda dit. Man måste tillsammans bestämma vad som är viktigast och utifrån detta motivera sina beslut i t.ex. verksamhetsplanen.

Du måste vara inloggad för att kommentera