Forum

Aktuella diskussioner

svårt hitta studiebreven

Hej
Jag lyckas inte hitta förteckningen över studiebrev som SFAM gett ut. Vid sökning på hemsidan får jag inte upp den. hur ska jag göra?

Studiebrev

ST-läkare lär ST-läkare i Kalmar

ST i allmänmedicin
Jag sitter på sista dagen på ST-dagarna i Kalmar. Imorse hade första föreläsaren ställt in, och den lokala organisationskommittén stod inför en sal med förväntansfulla åhörare och en tom scen. Istället för fiasko blev det dock en mycket inspirerande timme, när tre duktiga ST-kollegor framförde inslag de tidigare haft på sina egna ST-träffar. Jag kan inte tänka mig att den planerade föreläsningen hade varit bättre än reflektionen om metaforer, quiz om sömnläkemedel och en tankeväckande berättelse om våldtagna män dom vi fick ta del av.

I Kalmar finns en stark och bra tradition att ST-läkare tar ansvar för sin utbildning och lär varandra i ST-gruppen.
Även under min ST i Stockholm har vi jobbat på detta sätt, och jag har flera positiva erfarenheter. Den bästa genomgång av ögonbottenspegling på vårdcentral fick jag av en kollega tidigt i min ST på en basgruppsträff (som vi kallar de tillfällen vi ses ca 10 ST-läkare en eftermiddag varannan vecka).

Hur är det i resten av landet, finns inslag av att ST-läkare håller utbildningar för varandra, och vad har ni för bra exempel och tips?

Studiebrev diabetes - lära tillsammans över nätet?

Hej!

Jag undrar om några här är intresserade av att tillsammans med mig gå igenom ett nytt studiebrev om diabetes med on-line learning? Vi kan själva lägga upp hur vi ses över nätet, t ex synkrona möten via google hangout och asynkrona möten/chat via sluten grupp i google+ alt vanlig mailgrupp. Jag räknar med att vi går igenom studiebrevet jan-feb 2016. Vi behöver en grupp på 4-8 pers. Hör av er om ni är intresserade.

Goda exempel Diabetes Studiebrev E-lärande Lärande i grupp

Kontinuiteten brister i svensk sjukvård

Igår var läkarkontinuiteten i fokus i media. Först Åke Andrén-Sandbergs debattartikel i Svenska Dagbladet och i går kväll en intervju med honom i Dagens Eko, se länkar nedan. I Dagens Eko medverkade även Göran Stiernstedt som i sin utredning som ska presenteras i början av 2016 förordar en kraftigt utbyggd primärvård som en av förutsättningarna för att kunna nå en bättre kontinuitet och koordinering i vården.

Vi har hört det förut, men utmaningarna i svensk hälso- och sjukvård med en allt större andel av befolkningen med flera kroniska sjukdomar gör att allt fler förstår att vi faktiskt också måste göra något. Mycket av det som behöver göras måste ske på övergripande nivå och hindrena är många.

Det jag vill diskutera här är dock inte hinder utan möjligheter. Vad kan vi allmänläkare göra själva för att förbättra vår egen patientkontinuitet? Det är relativt enkelt på små, välbemannade enheter men hur löser man det på stora vårdcentraler med 8-10 läkare? Eller på vårdcentraler som är beroende av hyrläkare? Hur säkrar vi att ST-läkarna får en egen lista? Hur får vi fler allmänläkare att vilja jobba heltid för förbättrad kontinuitet (och bemanning)? Hur kan vi ställa krav på kontinuitet inom den specialiserade vården så att vi vet vilken neurolog vi ska kontakta gällande vår patient med Parkinson eller vad det nu kan vara?

http://www.svd.se/patienter-maste-fa-traffa-samma-lakare/om/debatt

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6337490


Forumregler (preliminärt)

1. Diskussionerna på SFAM.se ska hållas på saklig nivå. Svensk lagstiftning, etiska regler och patientsekretess tillämpas.
2. Återkoppling eller intern diskussion angående betatestet, CPD, sajtens form och innehåll sker via återkopplingsformulär och via email till webmaster@sfam.se.
3. Innan du lägger in en ny tråd eller en kommentar, fundera någgrant om det du skriver är medicinskt relevant för dina allmänläkarkollegor.
4. Forumtråd som inte följer dessa regler kommer att tas bort. Informationen i dessa trådar sparas hos webbredaktör.

Tack till Karin Lindhagen och Olof Cronberg för återkoppling gällande forumreglerna.

Specialistområden Åldrar Förening Sjukdomar

M.I.N.I. Formulär

Hej

Passar på att testa forumet. Jag besökte medicinska riksstämman förra veckan och på en föreläsning om psykisk ohälsa pratades det gott om M.I.N.I. intervjuformulär för att skärpa diagnostiken kring de vanligaste psykiatriska tillstånden.
Jag har provat formuläret nu vid 2 tillfällen och tycker det fungerar ganska bra och är betydligt mer träffsäkert än MADRS, BDI och HAD. Jag tycker dock att det tar alldeles för lång tid i en primärvårdskontext.

Använder ni M.I.N.I. och i så fall hur? Tycker ni det är bra?

Psykiatri

Välkomstbrev till nya patienter?

Allmänmedicinskt arbetssätt
Vi tänkte börja med att skicka ut ett välkomstbrev till nylistade patienter. Bakgrunden är att vi ofta får problem, där första besöket ofta (drygt!) går åt till att reda ut vilka mediciner som hen tar, vilka behandlingar som är gjorda etc. Dels tänker jag mig att besöken kan bli mer effektiva, mer patientcentrerade och -fokuserade. Bättre läkemedelssäkerhet är en annan viktig faktor.

Tänkte mig en grov struktur så här:

1. Vad vill du hjälp med?
2. Är du orolig för något speciellt?
3. Vilka mediciner tar du just nu? Biverkningar? Naturmedel/kosttillskott?

Också kort information om hur vi jobbar, öppettider, hur man förnyar recept osv.

Googlade på "välkomstbrev till nya patienter". 0 träffar från primärvårdssammanhanget. massor från tandvården. Kanske säger något?

Apodos och varunummer

Hej!
Jag undrar hur ni ser på ordination via Pascal/Apodos? Har hört oroande berättelser om hur krångligt och tidsödande det är.
Är det sant, att du som läkare måste gå in i apotekssortimentet och välja varunummer etc?

Det ideala arbetsschemat?

Har någon funderat på hur man lägger upp bra arbetsscheman för läkare i primärvården? Om man börjar med en specialist i allmänmedicin:
Hur mycket direkt patientarbete( mott, akutmott, BVC/MVC, sjukhem)?
Hur mycket indirekt patientarbete (telefon, kolla papper, signera, ge besked, svara på frågor från olika håll)?
Hur mycket fortbildning?
Hur mycket administrativt (fylla i semansökan och ange arbetstid, arbetsplatsträffar)?
Hur blandar man bäst arbetsuppgifter över dagen?
Hur ser man till att man återhämtar sig efter jobbiga pass/hård belastning under arbetsdagen?

Nya målbeskrivningen

ST i allmänmedicin
Nya målbeskrivningen (SOSFS2015:8) har trätt i kraft, och vi har fått höra att ett 40-tal ST-läkare redan har ansökt om specialistbevis enligt den nya målbeskrivningen. Är det någon ST i allmänmedicin som gjort det? Någon som planerar att göra det inom kort?

ST-rådet ST-läkare

Ämnesforum

Mest gillade

Sök